Płyta indukcyjna - jak używać

Płyta indukcyjna – jak używać?

Kuchnia to wielu mieszkaniach to miejsce szczególnie ważne. To tu rozpoczynamy zwykle dzień, przygotowujemy posiłki, rozmawiamy z bliskimi. Jeśli kuchnia to również niezbędne wyposażenie, które ułatwia nam codzienne funkcjonowanie. Głównym sprzętem AGD, bez którego nie wyobrażamy sobie nowoczesnej kuchni są lodówka i kuchenka. W poniższym tekście postaramy się przybliżyć nieco temat płyt indukcyjnych, które systematycznie zyskują na popularności i wypierają tradycyjne kuchnie gazowe. Zapraszamy do lektury.

Czym jest kuchenka indukcyjna?
Rozmiary i kolory płyt indukcyjnych
Na co zwracać uwagę przy okazji zakupu indukcji?
Jakie garnki do płyty indukcyjnej?
Ceny płyty indukcyjnej

Czym jest kuchenka indukcyjna?

W dużym uproszczeniu to zasilana elektrycznie kuchenka, która zamiast klasycznych palników posiada płytę grzewczą z tak zwanymi polami grzewczymi. Płyta indukcyjna wykonana jest ze szkła, pod którym znajdują się specjalne cewki wytwarzające pole magnetyczne. Dzięki takiej konstrukcji nie nagrzewa się sama płyta, a naczynie wraz z zawartością. Po zdjęciu garnka z pola grzewczego szkło natychmiast stygnie, co jest bardzo bezpiecznym rozwiązaniem.

Rozmiary i kolory płyt indukcyjnych

Rosnąca popularność kuchni indukcyjnych sprawia, że producenci wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów wprowadzają do swojej oferty coraz to nowe modele. W zależności od wielkości kuchni i panującej w niej kolorystyki możemy wybierać wersję czarną lub białą, ale dostępne są również płyty beżowe oraz szare.
W zakresie rozmiarów mamy jeszcze większy wybór. Płyty występują w rozmiarach od 30 do 90 cm szerokości w zależności od tego, czy wybierzemy model kwadratowy, czy prostokątny. Większość z nich sterowana jest za pomocą sensorów co dodatkowo zwiększa wygodę użytkowania.

Na co zwracać uwagę przy okazji zakupu indukcji?

Przede wszystkim na to, jak często i dużo gotujemy. Duża płyta przyda się w rodzinie typu 2+2, ale singiel świetnie poradzi się z wersją z 2 polami grzewczymi. Oszczędzamy wówczas nie tylko na cenie zakupu, ale również na ilości miejsca w kuchni. Drugą kwestią, którą należy brać pod uwagę są funkcje, które posiadają kuchnie indukcyjne. Podobnie jak w wielu innych nowoczesnych urządzeniach AGD duża ilość funkcji wcale nie musi oznaczać, że kuchenka jest lepsza. Bywa, że wielu z nich nie używamy. Dlatego stawiajmy na funkcjonalność, a nie ilość. Dopasujmy płytę indukcyjną do naszych potrzeb, tego, co jemy, jak często itd. Lista funkcji jest długa i można by jej poświęcić osobny tekst. Poniżej wymienimy kilka najczęściej spotykanych i użytecznych.
1. Booster lub Power Boost w zależności od producenta, oznacza natychmiastowe zagrzanie pola grzewczego do maksymalnej temperatury. Jest to opcja przydatna np. do smażenia mięsa.
2. Timer, czyli minutnik. Gotując kilka potraw równocześnie trudno spamiętać, które, kiedy wstawiliśmy i jak długo jeszcze powinny pozostać na płycie. Timer pozwala ustawić czas dla każdego pola grzewczego z osobna, co pomaga zapanować nad potrawami.
3. Pauza – pozwala wstrzymać pracę płyty, jeśli potrzebujemy na chwilę opuścić kuchnię bez obaw, że coś nam wykipi.
4. Czujnik temperatury – jest idealną alternatywą dla opcji Pauza. Dzięki ustawieniu i utrzymywaniu temperatury nie musimy się martwić, że pozostawione na płycie mleko wykipi.
5. Gotowe programy. Niektóre modele płyt grzewczych posiadają zaprogramowane ustawienia dla przygotowania konkretnych potraw. Wystarczy wstawić garnek na odpowiednie pole, wybrać program i czekać.

To tylko 5 spośród dostępnych funkcji, ale doskonale obrazują one jak bardzo płyta grzewcza pomaga w codziennym gotowaniu. Więcej informacji o modelach płyt indukcyjnych znajdziemy na stronie
https://solgaz.eu/blog/jakie-garnki-do-plyty-indukcyjnej-wybrac-przeglad-naczyn-do-plyt-indukcyjnych/

Jakie garnki do płyty indukcyjnej?

To jedno z najczęściej pojawiających się pytań przy okazji jej zakupu. Myśl o konieczności wymiany wszystkich garnków w kuchni może skutecznie zniechęcać do jej zakupu. Zupełnie niesłusznie. Po pierwsze użytkowanie płyty indukcyjnej zapewnia dużą wygodę i oszczędność czasu podczas gotowania. Po drugie garnki do płyty indukcyjnej tak naprawdę niewiele różnią się od pozostałych i co ważniejsze nie są dużo droższe od wersji do kuchenek gazowych. Niewykluczone, że niektóre z posiadanych już przez nas garnków będą miały specjalne ferromagnetyczne dno, które jest niezbędne, aby mogły one działać na płycie indukcyjnej. Poza tym garnki kupujemy na lata. Od ich jakości zależy w dużej mierze komfort przygotowywania posiłków. W zależności od stylu kuchni i jej kolorystyki możemy wybrać jeden z poniższych rodzajów garnków:
– emaliowane,
– aluminiowe,
– ceramiczne,
– żeliwne,
– miedziane,
– szklane,
– ze stali nierdzewnej.

Ceny płyty indukcyjnej

O ile jeszcze 10 lat temu płyty indukcyjne były wyraźnie droższe niż klasyczne kuchnie gazowe, obecnie różnice są niewielkie i wynoszą 300-400 zł odnosząc się do najprostszych modeli. To kolejny argument przemawiający za ich zakupem.

 

Marek Lisowski

Marek Lisowski

Entuzjasta motoryzacji, miłośnik sportów ekstremalnych i ekologicznych rozwiązań. Od lat dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z czytelnikami, inspirując ich do poszukiwania nowych pasji. Jego dynamiczny styl pisania oddaje energię tematów, które porusza.

Artykuły: 656

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *