Każdy, kto przygotowuje na co dzień ciepłe posiłki dla siebie czy swojej rodziny z pewnością wie, że w kuchni zdarzają się nieprzewidziane sytuacje. Czy można na wszystkie się przygotować? Jakie akcesoria i sprzęty kuchenne warto mieć w zanadrzu, by być gotowym na różne wypadki? Kiedy jeszcze sprawdzi się dodatkowa kuchenka elektryczna jednopalnikowa, w jakich miejscach najczęściej się jej używa?
Brak gazu, usterki płyty kuchennej – bądź gotowy!
W trakcie przygotowywania posiłków używa się wielu różnych akcesoriów. Zależą one od dania, a także warunków, w których się gotuje. Większość akcesoriów kuchennych można na szybko zastąpić, gdy ulegną uszkodzeniu czy przestaną działać, ale jak zastąpić źródło ciepła – palnik na płycie czy w kuchence? Może być to wynik braku gazu, albo też usterki czy uszkodzenia płyty. W takiej sytuacji warto mieć zapasową kuchenkę, przenośną płytę grzewczą. Może być to prosta kuchenka elektryczna jednopalnikowa lub indukcyjna. Czasami sprawdza się także kuchenka mikrofalowa, choć przyrządzane w niej dania nie smakują tak samo dobrze. Wiele dań obiadowych można także poddać obróbce cieplnej w piekarniku, jednak wymaga to zużycia większej ilości energii.
Gotowanie na wyjeździe – podręczny sprzęt może się przydać
Jednopalnikowa kuchenka elektryczna jest także typowym sprzętem w kuchniach dla gości – aneksach kuchennych w pokojach gościnnych, apartamentach. To niedrogie, a zarazem stosunkowo bezpieczne rozwiązanie. Stanowi udogodnienie dla gości, z którego wielu chętnie korzysta, w szczególności w przypadku podróżowania z dziećmi. Kuchenki elektryczne wyposażone są zwykle w szereg udogodnień:
- regulatory temperatury – pozwalające dostosować aktualną moc płyty, temperaturę, jaką będą osiągać potrawy,
- termostat – pozwala na precyzyjne ustawienie temperatury, w odpowiednim momencie przerywając dalsze nagrzewanie,
- czasami również różne zabezpieczenia umożliwiające wygodne użytkowanie,
- powłokę ułatwiającą czyszczenie.
Pozwolą na przyrządzenie dowolnej potrawy – wystarczy dysponować odpowiednią patelnią, garnkiem czy rondlem, akcesoriami, a także oczywiście samych składników. Ważna jest także moc palnika, dopasowana do potrzeb, wielkości powierzchni grzewczej. Decyduje ona o szybkości obróbki cieplnej, jej intensywności. Kuchenka elektryczna jednopalnikowa to bardzo przydatny drobny sprzęt AGD w wielu sytuacjach.