Czy kobieta zawsze powinna jeść mniej niż mężczyzna? To często powtarzany mit, który… nie zawsze jest zgodny z prawdą. Jak zatem wygląda kwestia różnic między męską a kobiecą dietą? Czy rzeczywiście powinny się one czymś różnić od siebie, a jeśli tak, to czym? Czy dla wszystkich kobiet jest optymalna dieta 2000 kcal? Wyjaśniamy.
Dieta a płeć: czy ten czynnik ma jakiekolwiek znaczenie?
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem anatomicznym. Podstawowa różnica wynika z tego, że kobiece ciało jest przystosowane do wydawania na świat potomstwa. Stąd też panie mają więcej tłuszczu w obszarze piersi, a także bioder. Występują również różnice w metabolizmie kobiet i mężczyzn, które mają m.in. podłoże hormonalne. W największym skrócie można powiedzieć, że kobiecy metabolizm jest wolniejszy niż męski[1]. W praktyce oznacza to, że panowie szybciej spalają kalorie niż panie, co znaczy, że ich dobowe zapotrzebowanie kaloryczne jest większe.
Można więc powiedzieć, że płeć ma znaczenie przy komponowaniu jadłospisu. To jednak nie wszystko. Eksperci zauważają również, że kobiety:
- są bardziej narażone na osteoporozę od mężczyzn, m.in. z powodu lżejszych kości, w związku z czym mają wyższe zapotrzebowanie na wapń niż panowie,
- w trakcie menstruacji są narażone na utratę żelaza, przez co zaleca się im spożywanie większych ilości tego składnika niż mężczyznom[2].
Specjalne wymagania dietetyczne mogą dotyczyć także pań w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Przykładowo w trakcie laktacji zapotrzebowanie kaloryczne u pań, niezbędne z uwagi na energię potrzebną na produkowanie pokarmu, wzrasta o ok. 400-500 kcal. To jednak wcale nie oznacza, że istnieje jeden, uniwersalny zestaw zasad odnośnie do liczby kalorii, który powinno się stosować ze względu na płeć. Na to, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, ma wpływ również wiele innych czynników.
Dieta 2000 kcal – odpowiednia dla każdej kobiety?
Ogólnie zakłada się, że średnie zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi 2000 kcal na dobę, a mężczyzny – 2500 kcal[3]. No właśnie…
Pamiętaj! Płeć nie jest jedynym czynnikiem, na podstawie którego określa się ilość potrzebnej energii dostarczonej przez jedzenie.
Jak myślisz, kto będzie potrzebował jej więcej: szczupły i niski, starszy mężczyzna, który prowadzi siedzący tryb życia czy wysoka kobieta o dużej masie mięśniowej, która przygotowuje się do profesjonalnych zawodów sportowych? Może się zdarzyć, że ani dla jednej, ani dla drugiej osoby dieta 2000 kcal nie będzie tą optymalną. Dlatego warto wyjść poza ten stereotyp i precyzyjniej obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Możesz to zrobić np. korzystając z kalkulatora Nice To Fit You. Jest dostępny bezpłatnie i pozwala w kilka chwil oszacować, ile energii Ci potrzeba. Sprawdź i wyjdź poza utarte i nie do końca prawdziwe przekonania żywieniowe!
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1522233/
[2] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-kobiet-i-mezczyzn-czym-powinna-sie-roznic/
[3] https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/what-should-my-daily-intake-of-calories-be/