Mamy lato w pełni, więc na straganach, rynkach, ale także w dużych sklepach mamy zatrzęsienie nowalijek. Warto wiedzieć, kiedy dane owoce i warzywa pojawiają się w sprzedaży i trzymać rękę na pulsie po to, aby zawsze kupować to, co ma najwięcej smaku i wartości odżywczych. Jakie owoce i warzywa wybrać?
Sezonowość ma sens
Bardzo istotne jest kupowanie sezonowych artykułów. A to dlatego, że mają one bardzo dużo witamin, wartości odżywczych oraz mikroelementów. Niebagatelną rolę odgrywa tu również smak, ponieważ sezonowe owoce i warzywa smakują letnią porą zupełnie inaczej. Warto spojrzeć choćby na ofertę sklepów Aldi. Gazetka pełna jest różnej maści nowalijek, które z chęcią zagoszczą na Twoim stole. W zasadzie wszędzie pojawiają się komunikaty i zachęty do tego, by codziennie jeść warzywa i owoce. Ma na to wpływ bieżący trend związany bezpośrednio ze zdrowym odżywianiem. Wiemy przecież, że takie artykuły to niezwykle cenne źródło błonnika, wspomnianych witamin i innych składników, które posiadają zbawienny wpływ na nasz organizm i sprawiają też, że lepiej funkcjonuje.
Wybierajmy to, co jest dostępne
Wszystko polega na tym, żeby zawsze stawiać na te owoce i warzywa, które akurat są dostępne w danej porze roku. To naturalny wybór. Rzecz jasna, możemy kupić śliwki, maliny czy truskawki już w styczniu, ale nie będą one smakowały tak samo jak te czerwcowe. Stąd też tak istotna jest znajomość faktu pojawiania się takich produktów w określonym czasie. Aktualnie Gazetka Aldi oferuje całą masę nowalijek, które mają mnóstwo witamin i wartości odżywczych.
Plusy sezonowych produktów
Jeśli wybierzemy sezonowe artykuły, to na pewno wiele na tym zyskamy. Przede wszystkim owoce i warzywa, które kupimy teraz nie są ani długo składowane, ani też nie przebywają długiej drogi do nas. Tak więc siłą rzeczy posiadają sporo więcej witamin i nie są konserwowane. To również wielka zaleta, którą odczuje nasz portfel, ponieważ te produkty są powszechnie dostępne a ich cena nie należy do wysokich. I właśnie za tę cenę dostajemy wysoką jakość i doskonały smak, który jest naturalny.
Co z owocami egzotycznymi?
Sezonowe produkty oczywiście są najlepsze, ale nie zapominajmy o egzotyce. Owoce egzotyczne należy jak najbardziej kupować, przede wszystkim zimą, bo wtedy nasze ulubione sezonowe artykuły są niedostępne. Należy przy tym pamiętać, że mają one zdecydowanie mniej witamin, mikroelementów i innych zbawiennych składników niż nasze rodzime owoce i warzywa i na pewno ich też nie zastąpią.
Co jeść zimą?
Podczas zimy nie mamy sezonowych owoców i warzyw, co powoduje małą monotonię w naszym menu. Jak temu zaradzić? Otóż należy porobić wcześniej przetwory. Marmolady, dżemy, przeciery, kiszone ogórki to nie tylko okazja do przypomnienia sobie smaku lata, ale również szansa na wzbogacenie zimowej diety.