Sól selerowa dla zdrowia i smaku

Sól selerowa jest mieszanką soli kuchennej i korzenia selera. Dodaje ona potrawom intensywnego wytrawnego, smaku i aromatu. Używa się jej do zup, sałatek, mięs, ryb, ziemniaków i wszelkiego rodzaju sosów.

Czym jest sól selerowa?

Sól selerowa – przyprawa o intensywnym aromacie nadaje potrawom specyficznego korzenno-ziołowego smaku. Jest prosta kompozycją, wykorzystująca sól znaną od tysiącleci oraz popularne w kuchni warzywo, jakim jest seler stanowiący bardzo wyrazisty dodatek do potraw. Suszony pobudza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia. Nadaje się więc do tłustych i ciężkostrawnych potraw. Odznacza się też niepospolitymi wartościami odżywczymi. Zawiera witaminy, takie jak C, B, PP, E i kwas foliowy oraz minerały: cynk, żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas. Seler posiada również dużą zawartość flawonoidów – związków o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym.

Zalety soli selerowej

Sól była też przez wieki stosowana jako naturalny środek konserwujący. Nie tylko podkreśla ona naturalne walory smakowe dań, ale jest także bogatym źródłem surowców mineralnych potrzebnych do prawidłowego działania organizmu. Należy ona do najstarszych przypraw, jakie są znane człowiekowi.

Zastąpienie czystej soli, której nie powinniśmy spożywać w nadmiarze, mieszanką smakową spowoduje mniejszą jej zawartość w diecie, przez co będzie miało pozytywny wpływ na zdrowie.

Sól smakowa uwydatnia aromat potraw i pozytywnie wpływa na procesy trawienne w organizmie. Doprawianie potraw solą selerową może skutkować:

• obniżeniem ciśnienia tętniczego,

• pobudzeniem przemiany materii,

• oczyszczeniem organizmu z toksyn,

• usprawnieniem pracy układu nerwowego,

• usprawnieniem trawienia,

• polepszeniem pracy serca i nerek,

• działaniem moczopędnym.

Do czego stosować sól selerową?

Sól selerowa doskonale komponuje się z potrawami z grzybów. Świetnie sprawdza się przy przyrządzaniu różnego rodzaju sosów, duszonych oraz pieczonych mięs, oraz marchewki. Ponadto wzbogaca ona smak wielu pasztetów, farszów i zup. Doskonale łączy się z mięsami oraz rybami, ale sprawdza się też w kuchni wegetariańskiej. Nada wytrawnego smaku potrawom z warzyw, faszerowanym jajkom czy zupom oraz pasztetom z warzyw strączkowych.

Sól selerowa świetnie sprawdza się też do dressingów. Zapewne niektórych zdziwi, iż doskonale nadaje się ona do koktajli na bazie alkoholu i smoothie. a także do wytrawnego ciasta naleśnikowego i makaronów. Sól selerową dodaje się zarówno podczas gotowania, jak i do dań gotowych, a nawet do zimnych przekąsek i kanapek.

Marek Lisowski

Marek Lisowski

Entuzjasta motoryzacji, miłośnik sportów ekstremalnych i ekologicznych rozwiązań. Od lat dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z czytelnikami, inspirując ich do poszukiwania nowych pasji. Jego dynamiczny styl pisania oddaje energię tematów, które porusza.

Artykuły: 658

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *