Stół gastronomiczny to absolutnie niezbędne wyposażenie w każdym lokalu i punkcie gastronomicznym. Kluczowe w tym wszystkim jest to, aby stoły były dobrane do wymiarów konkretnego pomieszczenia. Aktualnie największą popularnością cieszą się stoły energooszczędne. Na samym wstępie warto jednak sprawdzić, czy interesujące klienta stoły są certyfikowane. Jeśli tak jest, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w nie zainwestować.
Stoły gastronomiczne – jakie rodzaje można wyróżnić?
Stoły gastronomiczne dzielą się na dwa podstawowe rodzaje, a mianowicie:
-
stoły mroźnicze – będące w stanie utrzymać bardzo niską temperaturę (dochodzącą do około – 22 stopni Celsjusza). Wykorzystywane przede wszystkim do przechowywania i eksponowania różnego rodzaju mięs oraz mrożonek. Nowoczesnym rozwiązaniem są stoły mroźnicze z elektroniczną regulacją temperatury. Dzięki temu są łatwe w obsłudze i nie sprawiają nikomu problemów,
-
stoły chłodnicze – to właśnie ten stół gastronomiczny odpowiada za sprawne sięganie po mrożonki, jogurty czy też napoje. Nie ma żadnych przeszkód, aby inwestorzy zdecydowali się na stoły chłodnicze z blatami, tak aby uzyskać dodatkową powierzchnię roboczą. Przydaje się to w wielu różnych lokalach gastronomicznych. Stoły należące do tej kategorii są tworzone z najwyższej klasy materiałów. Często sięga się w tym przypadku po stal nierdzewną, aby stół był odporny na korozję i wytrzymały.
Ostateczna decyzja za każdym razem będzie należeć do właściciela punktu gastronomicznego. W związku z tym nie obejdzie się bez dokładnego przeanalizowania własnych potrzeb i oczekiwań.
Stół gastronomiczny – dlaczego opłaca się po niego sięgnąć?
Stoły gastronomiczne mają coraz większe grono zwolenników. To jak najbardziej zrozumiałe, ponieważ usprawniają i ułatwiają codzienną pracę w lokalach gastronomicznych. Pozwalają na swobodne przechowywanie i eksponowanie mrożonek, jogurtów czy też mięs. Co istotne stoły różnią się od siebie wymiarami, dlatego też trzeba je dobrać do użytkowanego pomieszczenia, aby nie zabierały w nim zbyt dużo miejsca. Stół gastronomiczny zachwyci wszystkich swoją przemyślaną konstrukcją oraz trwałością. Na szczególne wyróżnienie zasługują w nim następujące elementy: elektryczny wyłącznik, możliwość zmiany kierunku otwierania drzwi oraz samodomykający się zawias. Dużym udogodnieniem dla wymagających klientów jest też funkcja odparowywania spalin oraz zanieczyszczeń, dzięki której użytkownicy zachowają stuprocentową czystość. Jeśli jest taka potrzeba, do stołów można dobrać oświetlenie LED lub też większą ilość szuflad.