Coś dla wegan, wegetarian i mięsożerców – top 3 pomysły na dania z grzybami

Coś dla wegan, wegetarian i mięsożerców – top 3 pomysły na dania z grzybami

Grzyby są smaczne, ale też zdrowe. Wbrew powszechnej opinii są doskonałym źródłem białka, błonnika, ale też witamin z grupy B. Tutaj mamy na myśli witaminę B1, B2, a także C i E. Mają w sobie również dużą zawartość witaminy D, a do tego są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Zatem wniosek jest jeden – grzyby warto jeść. Dziś przedstawimy Wam fajne pomysły właśnie na dania z grzybami. Gwarantujemy, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie i to niezależnie na jakiej diecie jesteście.

Danie wegańskie z grzybami

Można powiedzieć, że obecnie wszystko zdrożało, zatem i cena suszonych grzybów może nie jest bardzo niska, ale biorąc pod uwagę jak duże wartości odżywcze mają, warto, a nawet trzeba je jeść. Rzecz jasna muszą pochodzić z dobrego źródła. Jeżeli nie znacie się na zbieraniu grzybów i Wasze umiejętności podobnie jak nasze zaczynają się i kończą na rozpoznaniu pieczarki, to lepiej zakupcie je w dobrym sklepie. Pamiętajcie też, że posiadanie atlasu nie wystarczy, bo naprawdę łatwo jest popełnić błąd i pomylić trującego grzyba z jadalnym. Skoro to już jasne, to można przejść do pierwszego przepisu, który na pewno spodoba się weganom. Rzeczywiście danie jest smaczne, zdrowe i w 100% wegańskie. Potrzebować będziemy 100 gram suszonych borowików, która namaczamy na dwie godziny. Po tym czasie odcedzamy wodę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju ryżowego. Dodajemy grzyby oraz pokrojoną na wiórki cebulę. Smażymy przez około dwie minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę jedną paprykę czerwoną oraz zieloną. Dorzucamy jeszcze garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówkę. Solimy, dodajemy łyżkę pieprzu, oregano oraz czosnku niedźwiedziego. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 40 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę perłową. Gdy jest już miękka, dodajemy ją do naszych warzyw i wszystko ponownie mieszamy. I tak właśnie smaczne i zdrowe danie wegańskie jest już gotowe.

Danie wegetariańskie z grzybami

Skoro danie wegańskie jest już gotowe, to czas poznać pomysł na danie wegetariańskie. Tutaj również będziemy potrzebować 100 gram grzybów suszonych. Polecamy borowiki. Ich smak i aromat jest naprawdę intensywny. Zalewamy je na dwie godziny. Po tym czasie odcedzamy wodę i kroimy grzybki na małe kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu (polecamy oliwę z oliwek) podsmażamy je. Gdy nieco się zarumienią, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i 4 ząbki czosnku. Całość jeszcze raz przesmażamy przez 10 minut. W międzyczasie gotujemy 200 gram ryżu. Gdy grzyby, cebula i czosnek są już podsmażone, dodajemy do nich ryż. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy z nich okrągłe klopsy. Gdy wystygną, obtaczamy je w jajku oraz bułce tartej i smażymy jak zwykłe kotlety. Gwarantujemy, że są wyśmienite w smaku. Oczywiście możecie je urozmaicić np. dodając jeszcze pokrojoną paprykę czy bakłażana. Możliwości jest sporo. Możecie zamiast ryżu użyć kaszy. Tak naprawdę macie sporo możliwości. Zatem danie każdego dnia może być inne. A przygotowanie również nie nastręcza problemów.

danie z grzybami

Danie dla miłośników mięsa, także z grzybami

Czas na naszą kolejną propozycję. Ta z kolei spodoba się miłośnikom mięsa. Otóż mamy fajny przepis na gulasz z grzybami. Potrzebujemy około pół kilograma mięsa wołowego, które kroimy w kostkę. Następnie marynujemy je w soli, pieprzu oraz oregano. W kolejnym etapie przesmażamy wołowinę. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę, 2 ząbki czosnku, a także pokrojoną w kostkę paprykę oraz dwie marchewki pokrojone w plastry. W międzyczasie kroimy grzyby (100 gram suszonych kurek) na małe kawałki. Dorzucamy do pozostałych składników. Zalewamy szklanką bulionu warzywnego i dusimy przez dwie godziny na małym ogniu. Po około godzinie dorzucamy garść pomidorków koktajlowych. Po dwóch godzinach do dania dodajemy jeszcze dwie łyżki koncentratu pomidorowego i gotowe. Gulasz można podawać z pieczywem, ale i ziemniakami czy ryżem. Gwarantujemy, że nawet kolejnego dnia smakuje obłędnie.

Co zrobić z wodą z grzybów?

Jeżeli namaczacie grzyby, to pamiętajcie, że wody nie musicie wylewać. Możecie ją wykorzystać do przygotowania pysznej i aromatycznej zupy. Wystarczy tylko dorzucić pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz jednego fileta z piersi także pokrojonego z kostkę. Dodajemy jeszcze sól, pieprz oraz kurkumę. Smaczna zupa gotowa będzie już po godzinie. Pamiętajcie, że suszonych grzybów cena jest relatywnie wysoka, dlatego też warto, a nawet trzeba wykorzystać wodę po namaczaniu.

Agnieszka Malinowska

Agnieszka Malinowska

Doświadczona dziennikarka z pasją do literatury i sztuki. Od ponad dekady dostarcza czytelnikom rzetelne informacje na różnorodne tematy. Jej wszechstronność i zaangażowanie sprawiają, że potrafi zainteresować szerokie grono odbiorców.

Artykuły: 233

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *