Stół pełen słodkości, znany również jako candy bar, to kreatywny dodatek na różnorakie przyjęcia, takie jak: wesela, urodziny albo inne uroczystości. Jego popularność wynika z możliwości dodania za jego sprawą uroczystościom wyjątkowego, wesołego akcentu oraz zaspokojenia słodkich zachcianek gości. Ponadto słodkie stoły DIY (zrób to sam) stają się coraz bardziej popularne, ponieważ pozwalają zaoszczędzić pieniądze i dają przestrzeń do wyrażenia własnej kreatywności. Jakie desery możemy serwować tworząc candy bar? Oto 10 ciekawych pomysłów.
Muffiny
Ten deser pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie jest spożywany głównie na śniadanie lub w dowolnym czasie dnia jako przekąska. Jeśli wybieramy tę słodycz do candy baru, powinna mieć kształt porcjowanych babeczek z różnymi nadzieniami (dżem, marmolada, krem, konfitura) oraz oryginalne jadalne bądź nawet niejadalne zdobienie.
Cupcakes
Ten deser ma pochodzenie amerykańskie i z wyglądu przypomina małe, porcjowane torty. W przeszłości w Stanach Zjednoczonych często pieczono torty w małych foremkach podobnych do filiżanki na herbatę (stąd właśnie wzięła się ich urocza nazwa). Obecnie ten deser jest znany na całym świecie i często jest serwowany zarówno osobno lub w połączeniu z innymi drobnymi przekąskami na słodko, jak i jako dodatek do dużego tortu.
Cake popsy
Cake popsy to małe biszkoptowe ciasteczka serwowane na patyczkach. Ten kreatywny i niezwykły deser może być zarówno wspaniałą ozdobą tortu weselnego, jak i słodkiego stołu.
Makaroniki
Śliczny miniaturowy przysmak w postaci dwóch okrągłych ciasteczek, które są połączone ze sobą słodkim nadzieniem zdobył sławę na całym świecie, gdyż ma naprawdę boski smak. Sekret tkwi w składnikach: deser jest wykonywany z mąki migdałowej.
Słodkości
Żelki, miękkie karmelki, landrynki, cukierki owocowe, czekoladki, pastylki miętowe – wybór dostępnych opcji jest prawie bezgraniczny.
Ciasteczka
Mogą mieć dowolny kształt, smak, design i zdobienie. Szczególnie cenione są ciasteczka wykonane ręcznie. Zarówno ciasteczek, jak i innych deserów wymienionych w naszym zestawieniu wcale nie musisz przygotowywać samodzielnie – zamów je w sprawdzonej cukierni, na przykład wrocławskiej Tortowni na Bema. Przejdź do katalogu internetowego, żeby zobaczyć dostępne desery i ich wariacje lub skontaktuj się z cukiernikiem, żeby zamówić niepowtarzalne słodycze.
Marshmallow
Pianki są puszystą odmianą zefiru i pastyły. Możesz nie tylko je zjeść, ale także dodać do filiżanki gorącego kakao lub kawy, aby nadać napojowi niepowtarzalnego smaku. Na candy bar można wybrać ten deser o różnych smakach i kolorach, serwując go w szklanych słoiczkach lub na pięknym półmisku. Ciekawym pomysłem mogą także stać się szaszłyczki z marshmallow.
Mieszanka owoców
Dobierając produkty na candy bar nie powinniśmy zapominać o osobach na diecie i tych, które zrezygnowały z jedzenia słodyczy. Świeże soczyste owoce w koszyczkach, pudełkach lub szklanych kubeczkach będą dla nich najlepszym wyborem.
Desery typu trifle
Desery w kubeczkach są eleganckim i praktycznym dodatkiem do candy baru. Trifle to warstwowy deser, który zazwyczaj składa się z kawałków biszkoptu lub ciasta, warstwy kremu lub budyniu, owoców i bitej śmietany. Wersja w kubeczkach umożliwia gościom łatwe przenoszenie i jedzenie bez konieczności używania talerzy.
Bezy
Małe, kruche bezy, które można jeść w całości są jeszcze jednym ciekawym pomysłem na pyszny i oryginalny candy bar. Wcale nie musisz stawiać na klasyczne białe waniliowe opcje. Wybierz na przykład słodycze z barwnymi akcentami, które mogą pasować do kolorystyki przyjęcia lub postaw na bezy z dodatkiem aromatów, np. cytrynowe, migdałowe, malinowe itp.