Zdrowie

Bioflawonoidy – czym są i gdzie występują?

O bioflawonoidach mówi się ostatnio coraz więcej – zwłaszcza w kontekście suplementacji. Czym się charakteryzują te związki? Jak działają i gdzie naturalnie występują? Sprawdź!

Czym są bioflawonoidy?

Bioflawonoidy to związki naturalnie występujące w roślinach, w tym – w owocach i warzywach. To właśnie zawartości bioflawonoidów można przypisać ich niesamowite kolory. W naturze mamy do czynienia z ponad 8000 związków tego typu. Jedne chronią rośliny przed czynnikami atmosferycznymi, drugie – przed insektami czy grzybami. Jednakże na największą uwagę zasługuje ich pochodzenie oraz działanie na organizm człowieka.

Bioflawonoidy – gdzie występują?

W zależności od pochodzenia możemy wyróżnić kilka rodzajów tych substancji. Jak się nazywają poszczególne typy bioflawonoidów? Gdzie występują?

Do najpopularniejszych należą:

  • flawonole – obecne w skórce cebuli i jabłek, a także w czerwonym winie;
  • flawony – znajdujące się w owocach mandarynki;
  • izoflawony – występujące w soi;
  • flawanony – spotykamy je w cytrusach (w owocach bergamoty, pomarańczach, cytrynach, grejpfrutach), a także w brzoskwiniach;
  • katechiny – ich bogatym źródłem jest matcha i inne rodzaje zielonej herbaty;
  • antocyjanidyny – znajdziemy je w hibiskusie, czarnym bzie, żurawinie, borówkach czy winogronach.

Jakie funkcje pełnią te związki?

Badania naukowe przypisują bioflawonoidom szereg dobroczynnych właściwości. Substancje te charakteryzują się następującym działaniem:

  • Mają wpływ na produkcję cholesterolu frakcji HDL („dobrego cholesterolu”), przez co niwelują ryzyko pojawienia się zawałów.
  • Działają przeciwzakrzepowo, poprawiając przepływ krwi.
  • Przeciwdziałają pojawianiu się płytek miażdżycowych.
  • Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
  • Działają antyoksydacyjnie, zwalczając wolne rodniki, których nadmiar może prowadzić do rozwoju nowotworów.
  • Pozwalają zachować funkcje poznawcze w podeszłym wieku.
  • Poprawiają pamięć.
  • Zmniejszają ryzyko udaru mózgu.
  • Wzmacniają odporność (rutyna wspomaga działanie witaminy C).
  • Zalecane są w profilaktyce choroby Parkinsona, choroby Alzheimera, cukrzycy, w chorobach układu naczyniowo-sercowego i układu moczowego.
  • Chronią przed wystąpieniem opryszczki.
  • Dbają o kondycję skóry.

Artykuł partnera

Shares: