O bioflawonoidach mówi się ostatnio coraz więcej – zwłaszcza w kontekście suplementacji. Czym się charakteryzują te związki? Jak działają i gdzie naturalnie występują? Sprawdź!
Czym są bioflawonoidy?
Bioflawonoidy to związki naturalnie występujące w roślinach, w tym – w owocach i warzywach. To właśnie zawartości bioflawonoidów można przypisać ich niesamowite kolory. W naturze mamy do czynienia z ponad 8000 związków tego typu. Jedne chronią rośliny przed czynnikami atmosferycznymi, drugie – przed insektami czy grzybami. Jednakże na największą uwagę zasługuje ich pochodzenie oraz działanie na organizm człowieka.
Bioflawonoidy – gdzie występują?
W zależności od pochodzenia możemy wyróżnić kilka rodzajów tych substancji. Jak się nazywają poszczególne typy bioflawonoidów? Gdzie występują?
Do najpopularniejszych należą:
- flawonole – obecne w skórce cebuli i jabłek, a także w czerwonym winie;
- flawony – znajdujące się w owocach mandarynki;
- izoflawony – występujące w soi;
- flawanony – spotykamy je w cytrusach (w owocach bergamoty, pomarańczach, cytrynach, grejpfrutach), a także w brzoskwiniach;
- katechiny – ich bogatym źródłem jest matcha i inne rodzaje zielonej herbaty;
- antocyjanidyny – znajdziemy je w hibiskusie, czarnym bzie, żurawinie, borówkach czy winogronach.
Jakie funkcje pełnią te związki?
Badania naukowe przypisują bioflawonoidom szereg dobroczynnych właściwości. Substancje te charakteryzują się następującym działaniem:
- Mają wpływ na produkcję cholesterolu frakcji HDL („dobrego cholesterolu”), przez co niwelują ryzyko pojawienia się zawałów.
- Działają przeciwzakrzepowo, poprawiając przepływ krwi.
- Przeciwdziałają pojawianiu się płytek miażdżycowych.
- Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
- Działają antyoksydacyjnie, zwalczając wolne rodniki, których nadmiar może prowadzić do rozwoju nowotworów.
- Pozwalają zachować funkcje poznawcze w podeszłym wieku.
- Poprawiają pamięć.
- Zmniejszają ryzyko udaru mózgu.
- Wzmacniają odporność (rutyna wspomaga działanie witaminy C).
- Zalecane są w profilaktyce choroby Parkinsona, choroby Alzheimera, cukrzycy, w chorobach układu naczyniowo-sercowego i układu moczowego.
- Chronią przed wystąpieniem opryszczki.
- Dbają o kondycję skóry.
Artykuł partnera