Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezlaktozową, ale i bezglutenową, wszak taka jest moda. Oczywiście jeżeli wynika to ze stwierdzonej nietolerancji to jest to jak najbardziej słuszne. Ale niestety aktualnie można zauważyć pewną modę, a to już nie jest ok. Warto zdawać sobie sprawę, że wszelkie diety „free” mogą być szkodliwe.
Trochę o faktach, a nie mitach
Diety bezglutenowa oraz bezlaktozowa polecane są dla osób, które rzeczywiście glutenu czy laktozy nie tolerują. Ale nie można stwierdzić tego na podstawie swojego widzi mi się, bo np. po spożyciu produktów z glutenem odczuwa się ból brzucha, a po wypicie mleka krowiego ma się rozwolnienie, takie dolegliwości mogą wynikać z innych przyczyn, choćby zespołu jelita drażliwego. Nim więc wyrzucicie z diety produkty z glutenem czy laktozą to pamiętajcie, że najpierw należy przejść odpowiednie badania, a więc polecamy Wam pogłębioną diagnostykę, czyli genetyczną diagnostykę celiakii czy nietolerancji laktozy. Jeżeli okaże się, że rzeczywiście nie tolerujecie glutenu czy laktozy, to wtedy musicie wprowadzić odpowiednią dietę. Oczywiście ułożenie zbilansowanej diety, która będzie zapobiegać niedoborom wcale nie jest łatwe, ale można tutaj skorzystać z pomocy dietetyka, albo zdecydować się na catering bez glutenu i laktozy.
Niebezpieczeństwa stosowania diety gluten free
W wielu mediach społecznościowych można było usłyszeć relacje celebrytów, którzy reklamowali dietę bezglutenową oczywiście swojego autorstwa. Pamiętajcie, że stosowanie takiej diety może być bardzo szkodliwe jeżeli rzeczywiście nie jesteście uczuleni na gluten. Dieta gluten free nieumiejętnie zbilansowana prowadzi do wielu niedoborów, gorszego samopoczucia, ale to nie koniec niebezpieczeństw jakie ze sobą niesie. Musicie też wiedzieć, że spożywanie produktów gluten free, choćby specjalnych makaronów czy brązowego ryżu sprawia, że dawka arsenu we krwi jest zdecydowanie wyższa niż u osób stosujących dietę z glutenem. A jak udowodniono w licznych badaniach naukowych duże stężenie arsenu we krwi sprawia, że znacząco wzrasta ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy. To nie koniec zagrożeń, bo w diecie bezglutenowej jest też zdecydowanie więcej rtęci niż w normalnej, zbilansowanej diecie, chyba że jest dobrze zbilansowana, a produkty pochodzą z pewnego źródła. Ale czy zastanawialiście się kiedyś czemu niektórzy tak chętnie stosują dietę gluten free? Otóż odpowiedź jest prosta i brzmi: „z próżności”, bo będąc na takiej diecie, gdy nie cierpi się na celiakie można bardzo szybko schudnąć.
Dlaczego należy spożywać laktozę?
Wiele mówi się także o laktozie i o jej nietolerancji, ale niestety pomijany jest fakt, że laktoza jest bardzo ważna dla pracy całego organizmu. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnej energii, ale na tym jej rola się nie kończy, bo dodatkowo reguluje gospodarkę hormonalną, a przy tym pozytywnie wpływa na zmysł smaku. I tutaj znowu musicie wiedzieć, że jeżeli nietolerancja laktozy nie została potwierdzona badaniami to nie musicie rezygnować z produktów ją zawierających, a więc zamiast mleka bez laktozy możecie kupić zwykłe.
Ile osób nie toleruje laktozy?
Często można usłyszeć głosy, że naprawdę sporo osób nie toleruje laktozy. Ale jak się okazuje ta nietolerancja nie jest taka oczywista i przede wszystkim całkowita. Wyniki badań pokazują, że około 70% dorosłych osób ma jakąś formę nietolerancji, ale w większości przypadków jest ona nieodczuwalna. Zatem nim wykluczycie laktozę z diety koniecznie wybierzcie się na badania, których koszt jest niewielki. A gdy okaże się, że Wasza nietolerancja jest duża to w sklepach możecie znaleźć naprawdę sporo produktów bez laktozy.
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, ale diety eliminacyjne już nie, chyba że ma się ku temu zdrowotne powody. Żadnych diet redukcyjnych nie można stosować bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem klinicznym, gdyż mogą one poczynić duże szkody dla organizmu. Oczywiście przypominamy, że nie tylko dieta jest ważna, ale dla zdrowia ważny jest też ruch, zatem i z aktywnego stylu życia nie można rezygnować.