Magnez to jeden z najważniejszych mikroelementów w organizmie człowieka. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę serca, układu nerwowego i pokarmowego. Stymuluje do pracy mózg, wpływając na koncentrację i zdolność przyswajania informacji. Dlatego na pewno nie można zapominać o spożywaniu bogatych w niego produktów. Sprawdź, co zawiera magnez, a zatem co warto włączyć do swojej diety.
Magnez a prawidłowa praca organizmu
Magnez oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego należy dbać o jego optymalną podaż. Niedobory tego pierwiastka mogą powodować między innymi:
- bóle i zawroty głowy,
- problemy z utrzymaniem równowagi,
- problemy z koncentracją i przyswajaniem informacji,
- nagłe i silne skurcze mięśni,
- zaburzenia rytmu pracy serca.
O prawidłowy poziom magnezu najłatwiej dbać za pomocą prawidłowej diety. W sytuacjach, w których jest to niemożliwe lub np. wchłanianie magnezu jest utrudnione (np. ze względu na nadmiar kwasów tłuszczowych i fosforanów w diecie, przyjmowane lekarstwa), doskonałe wsparcie będą stanowić odpowiednie środki farmakologiczne. Najlepiej wybrać jednak lek, taki jak Aspargin, a nie suplement. Gwarantuje to wyższą jakość produktu i lepsze działanie.
Co zawiera magnez – najbogatsze źródła magnezu
Zapotrzebowanie na magnez dla przeciętnego dorosłego człowieka wynosi około 280 mg na dzień u kobiet oraz około 350 mg u mężczyzn. Z pierwiastka przyjmowanego wraz z pożywieniem przyswaja się ok. 50%. Odżywiając się w sposób zbilansowany i zróżnicowany, nikt nie powinien mieć większych trudności z pokryciem zapotrzebowania na magnez, ale i tak warto wiedzieć, w których produktach jest go najwięcej. To przede wszystkim:
- produkty zbożowe, a w szczególności płatki owsiane, brązowy ryż, chleb żytni i graham, kasze gryczana i jęczmienna, a także otręby pszenne,
- orzechy i pestki: orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika, migdały, pistacje,
- owoce: suszone morele, rodzynki, banany, pomarańcze, jabłka,
- warzywa strączkowe, przede wszystkim soja, ale również biała fasola, groch czy soczewica,
- warzywa takie jak pietruszka (w szczególności natka), marchew, sałata, brokuły,
- kakao,
- mleko i jego przetwory: ser żółty, ser twarogowy,
- mięsa i ryby: indyk, wieprzowina, wołowina, łosoś, makrela.
Wiele z produktów bogatych w magnez jest bardzo lubianych i często obecnych w diecie Polaka. Warto jednak pamiętać o ich regularnym spożywaniu. Należy jedynie uważać na wysokokaloryczne produkty z magnezem, takie jak orzechy, kakao i gorzka czekolada czy suszone owoce. Ich nadmiar może bowiem doprowadzić do problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Jak jeszcze można dostarczyć magnez?
Co zawiera magnez poza wymienionymi wyżej produktami? Możesz być zdziwiony, ale jego doskonałym źródłem jest… woda. W sklepie bez większego trudu znajdziesz wodę mineralną z dość wysokim stężeniem tego mikroelementu. Zazwyczaj magnez zawarty jest również w wodzie kranowej, i to w przyzwoitych ilościach. Musisz jednak indywidualnie sprawdzić parametry wody dla swojego miejsca zamieszkania.
Swój organizm zawsze można również wspomóc środkami z apteki. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów z magnezem, ale warto postawić na lek, którego działanie jest dokładniej przebadane.